دسته‌ها
مقالات

علت بی حسی اندام ها و راه های درمان آن

بی حسی اندام‌ها، از دست دادن بخشی یا تمام حس بدن را توصیف می‌کند و اغلب با تغییرات در احساس بدن مانند حس گز گز یا سوزن سوزن شدن به‌همراه دارد. بی حسی به دلیل مشکل اعصاب ارسال سیگنال به مغز بوجود می‌آید. شما می توانید بی حسی را در هر جایی از بدن خود تجربه کنید، اما بیشتر در انگشتان، دست‌ها، پاها، بازوها احساس می‌شود که ممکن است احساس گز گز شدن داشته باشید. به همین منظور در این مطلب سعی داریم علت بی‌حسی اندام‌ها و راه‌های درمان آن را به شما معرفی کنیم؛ پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

کرختی یا بی حسی اندام ها چیست؟

بی‌حسی نشانه‌ای است که در آن شخص احساس خود را در بخشی از بدن خود از دست می‌دهد. احساسات ممکن است روی یک قسمت از بدن متمرکز شوند، یا ممکن است احساس گز گز شدن در سرتاسر بدن داشته باشید.

بی حسی اندام‌ها به خصوص در بازوها یا پاها یک علامت رایج است که ممکن است به بیماری‌های مختلفی به‌دنبال دارد که از آسیب عصبی تا بیماری‌های مرتبط با حس را شامل می‌شود. در برخی مواقع، بی‌حسی  اندام‌ها ممکن است یک اورژانس پزشکی مانند سکته  توصیف کند. به همین منظور برای تعیین علت دقیق بی حسی یک فرد، پزشکان اغلب از یک آزمایش جامع عصبی استفاده می‌کنند.

دلایل بی حسی اندام ها چیست؟

بی حسی و سوزن سوزن شدن احساسات غیرطبیعی هستند که می توانند در هر جایی از بدن شما ایجاد شوندکه برخی از آن‌ها عبارت‌اند از :

  • نشستن یا ایستادن به مدت طولانی
  • آسیب رساندن به عصب (آسیب گردن ممکن است باعث شود که در هر جایی از دست یا بازو احساس بی‌حسی کنید، در حالی که آسیب کمر می تواند باعث بی حسی یا سوزن سوزن شدن پشت پای شما شود)
  • فشار روی اعصاب ستون فقرات، مانند فتق دیسک
  • فشار روی اعصاب محیطی ناشی از رگ های خونی بزرگ شده، تومورها، بافت اسکار یا عفونت
  • عفونت زونا
  • سایر عفونت ها مانند HIV ، جذام، سیفلیس یا سل
  • فقدان خون رسانی به یک ناحیه، مانند سخت شدن شریان ها، سرمازدگی یا التهاب عروق
  • سطوح غیر طبیعی کلسیم، پتاسیم یا سدیم در بدن شما
  • کمبود ویتامین های گروه B مانند B1، B6، B12 یا اسید فولیک
  • استفاده از داروهای خاص
  • استفاده از برخی مواد مخدر غیر قانونی خیابانی
  • آسیب عصبی ناشی از سرب، الکل یا تنباکو یا داروهای شیمی درمانی
  • پرتو درمانی
  • نیش حیوانات
  • نیش حشرات، کنه، کنه و عنکبوت
  • سموم غذاهای دریایی

بی حسی و گزگز می‌تواند ناشی از سایر شرایط پزشکی باشد، از جمله:

  • سندرم تونل کارپال (فشار روی عصب در مچ دست)
  • دیابت
  • میگرن
  • اسکلروز چندگانه
  • تشنج
  • سکته
  • حمله ایسکمیک گذرا(TIA)، که گاهی اوقاتسکته کوچکنامیده می شود.
  • تیروئید کم کار
  • پدیده رینود (تنگ شدن رگ‌های خونی معمولاً در دست‌ها و پاها)
درمان بی حسی اندام 3

راه های درمان بی حسی اندام ها چیست؟

دقت داشته باشید برای یافتن علت اصلی بی حسی شما به پزشک متخصص مراجعه کنید. اگر اخیراً آسیب، بیماری یا عفونت داشته اید، حتما به آن‌ها بگویید. درمان به علت اصلی بی حسی بستگی دارد. گاهی اوقات مشکلات عصبی طولانی مدت را می‌توان با داروهایی از جمله داروهای ضد‌افسردگی، کورتیکواستروئیدها یا گاباپنتین و پره گابالین درمان کرد.

برای کمک به بهبود جریان خون می‌توانید اندام آسیب دیده را ماساژ دهید. گاهی اوقات قرار دادن کیسه یخ یا کیسه حرارتی روی ناحیه به مدت 15 دقیقه می‌تواند کمک کننده باشد. بسیار مراقب باشید که به پوست آسیب نرسانید؛ زیر اگر ناحیه بی‌حس باشد، متوجه نمی‌شوید که خیلی گرم یا سرد است.

برای بهبود جریان خون و تناسب اندام خود به طور مکرر ورزش کنید. مطمئن شوید که استراحت کافی دارید. رژیم غذایی سالم داشته باشید.

درمان بی حسی اندام3

چه موقع برای درمان بی حسی اندام ها به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر علائم زیر مرتبط با بی‌حسی یا علاوه بر آن را تجربه کردید، فوراً به دنبال درمان فوری پزشکی باشید:

  • بی حسی کل دست یا پا
  • گیجی
  • بی حسی پس از آسیب اخیر به سر
  • سردرد ناگهانی
  • شروع ناگهانی بی حسی
  • مشکل در صحبت کردن
  • درد قفسه سینه
  • مشکل در تنفس
  • ضعف یا فلج

در صورتی که علائم شما موارد زیر را داشته باشد، باید یک وقت ملاقات با پزشک متخصص بگیرید:

  • فقط بخشی از یک اندام مانند انگشتان پا یا انگشتان دست را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • به تدریج و بدون علت بی حسی اندام شما بدتر می‌شود.

کلام آخر باب بی حسی اندام ها:

بی حس شدن اعضای بدن مسئله‌ای است که هم نباید خیلی آن را بزرگ فکر کرد و دچار استرس شوید و همچنین نباید نسبت به آن بی‌توجه باشید. اگر با توجه به به مشکلات و علائم بیماری برخورد کرده‌اید و مبتلا به یک بیماری خاص مشکوک شدید، حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. توصیه می‌کنیم مراجعه به پزشک را به تاخیر نگذارید. اگر دور از جان دچار بیماری شده باشید خودتان را مورد معاینه قرار داده‌اید و از پیشرفت بیماری جلوگیری خواهید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ میتوانید آن را به اشتراک بگذارید
دسته‌ها
مقالات

15 ورزش برای درمان دیسک گردن

دیسک گردن یا به بیان بهتر فتق دیسک گردن از معضلاتی می باشد که مانند بسیاری دیگر از مشکلات جسمانی می توان از ورزش برای بهبود آن در بسیاری از موارد استفاده کرد. در این مقاله قرار است 15 مورد از مناسب ترین حرکات ورزشی برای درمان دیسک گردن را به شما آموزش دهیم. تنها خواسته ما از شما انجام درست این حرکات و عدم انجام این حرکت درصورت تشدید درد شما می باشد. اگر ما هم از این درد رنج می برید و به دنبال بهبود علائم این مشکل به کمک ورزش هستید این مقاله را از دست ندهید.

فهرست مطالب

حرکت چرخشی گردن به چپ و راست

برای اینکار باید در وضعیتی صاف روی صندلی بشینید طوری که امتداد شانه و تنه یکی باشد. شروع به تکان دادن سر خود به سمت راست به آرامی کنید. اینکار را تا زمانی که درد شروع نشده است ادامه دهید. سپس به وضعیت اول برگردید و کمی استراحت کنید حالا همین حرکت را به سمت چپ انجام دهید. تلاش کنید ده بار این حرکت را انجام دهید. 

خمش سر به چپ و راست

با سر و شانه و تن مستقیم روی یک صندلی بنشینید. طوری که بین گوش های شما و شانه های شما تماس برقرار شود سر خود را به راست و چپ خم کنید. اگر در مسیر حرکت سر به سمت شانه هر جا درد احساس کردید همانجا حرکت را متوقف کنید. پس از هربار خمش به یکی از جهات به وضعیت اول برگردید و کمی استراحت کنید و سپس به سمت مخالف سر را خم کنید. 

دیسک گردن احتایج به عمل دارد4

خمش گردن رو به جلو

مانند موارد قبل با وضعیتی که در آن گردن و تنه و شانه به صورت مستفیم هستند روی صندلی بنشینید. تلاش کنید با حرکت به جلو چانه شما به قفسه سینه برخورد کند. این وضعیت را پنج ثانیه نگهدارید و سپس به وضعیت اولیه خود بازگردید. این حرکت باید در ست های ده تایی تکرار شود.

بردن سر رو به عقب

مانند موارد قبل روی صندلی بنشینید. سر خود به طوری به سمت عقب حرکت دهید که صورت شما رو به سقف قرار گیرد. این وضعیت را پنج ثانیه حفظ کنید و به حالت اول بازگردید. برای این حرکت هم ست های ده تایی درنظر بگیرید. 

بردن چانه به سمت بالا

با قراردادن نوک انگشتان برروی چانه و فشار به آن باعث حرکت سر خود تاحدودی به سمت عقب شوید. هنگام حرکت سر به سمت عقب به سمت جلو نگاه کنید و وضعیت را پنج ثانیه حفظ کنید. پس از برداشتن انگشت کمی استراحت کنید و این حرکت را پنج بار در هر ست تکرار کنید.

اسکالن

در حالت نشسته و یا ایستاده دست های خود را از پشت بگیرید. ابتدا شانه چپ را به سمت پایین و سر را به سمت مخالفش یعنی راست خم کنید. این حرکت را به گونه ای انجام دهید که کشش در گردن حفظ شود. تلاش کنید بین 15 تا 30 ثانیه در این وضعیت بمانید. پس از بازشگت به حالت عادی و استراحت پنج ثانیه ای این حرکت را به سمت مخالف انجام دهید. 

خمش ایزومتریک گردن

ابتدا روی صندلی نشسته و نگاه خود را متوجه جلو کنید و کف یکی از دستان خود را برروی پیشانی قرار دهید. سپس تلاش کنید از طریق سر خود به کف دست فشار بیاورید. این وضعیت را پنج ثانیه نگه دارید. این حرکت را در ست های 15 تایی انجام دهید. 

خمش ایزومتریک سر به عقب

روی صندلی به صورت صاف بنشینید و با قرار دادن دستان خود در عقب سر تلاش کنید سرتان را به سمت کف دستان خود فشار دهید. از نظر نیاز به استراحت و نیز تکرار در هر ست این حرکت مانند حرکت قبل می باشد. 

خمش ایزومتریک سر به راست و چپ

ابتدا روی صندلی صاف بنشینید و دست راست خود را در بخش فوقانی کنار سر خود درست بالای گوش خود قرار دهید. سپس تلاش کنید تا به کمک سر خود فشاری را به دست خود وارد کنید. پس از 5 ثانیه استراحت همین حرکت را در سمت مختلف انجام دهید.

بردن شانه ها به سمت بالا

این تمرین را به صورتی که میگوییم 20 بار تکرار کنید. ابتدا روی صندلی بنشینید و سپس شانه های خود را رو به بالا ببرید و یک تا دو ثانیه در این وضعیت بمانید. 

دیسک گردن و سردرد1

حرکت سر به سمت بالا در وضعیت درازکش

با زانوهایی خم به حالت طاق باز دراز بکشید. درحالی که کف پاهای شما روی زمین می باشند تلاش کنید تا ارتفاع ده سانتی متری سر خود را از سطح زمین بلند کنید. این وضعیت را ده ثانیه حفظ کنید. تلاش کنید تا این حرکت را پنج بار تکرار کنید. این حرکت را رفته رفته طولانی تر انجام دهید. طوری که بعدها رکورد شما در حفظ این حرکت به 20 یا 30 ثانیه برسد. 

لیفت سر به راست و چپ در وضعیت خوابیده

با درازکشیدن به سمت راست تلاش کنید تا بازوی راست شما درست در زیر سر شما قرار گیرد. با خمش آرام سر خود به سمت مخالف یعنی شانه چپ حرکت را پیش ببرید. این وضعیت را 5 ثانیه حفظ کرده و تلاش کنید تا ده بار این حرکت را تکرار کنید. سپس برای طرف دیگر نیز همین روند را پیش گیرید. 

آویزان کردن سر به عقب

استفاده از این تمرین را به همراه یک توپ ورزشی بزرگ بادی به شما پیشنهاد می کنیم. روی این توپ دراز بکشید طوری که صورت شما رو به سقف باشد. سپس سر خود را در حالتی آویزان قرار دهید. بهتر است این وضعیت را یک دقیقه حفظ کنید. 

خمش سر در وضعیت چهار دست و پا

به گونه ای در وضعیت چهار دست و پا قرار گیرید که کف دست و نیز زانوهای شما روی زمین قرار گیرند. بدون قوز کردن سر خود را به آهستگی به سمت پایین حرکت دهید. تلاش کنید چانه شما در تماس با قفسه سینه قرار گیرد. این وضعیت را 5 ثانیه حفظ کنید. این حرکت باید در ست های ده تایی انجام شود. 

حرکت شانه ها رو به عقب

در یکی از وضعیت های نشسته یا ایستاده خود را قرار دهید. سپس دستان خود را کنار بدن خود قرار دهید و تلاش کنید که شانه های خود را رو به عقب حرکت دهید. 5 ثانیه این وضعیت را حفظ کنید و 30 بار این حرکات را تکرار کنید. 

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ میتوانید آن را به اشتراک بگذارید
دسته‌ها
مقالات

چگونه بفهمیم دیسک گردن داریم؟

بیماری‌ها و درد اسکلتی، خصوصا در کمر، زانو و گردن، امروزه بسیار فراگیر شده است. زندگی صنعتی و فشرده امروزی دلیل این امر است. یکی از مهم‌ترین اختلالات هم، دیسک گردن است. خم کردن طولانی مدت سر و استفاده زیاد از تلفن همراه و کامپیوترها باعث وارد آمدن فشار مضاعفی به گردن، این ساختار ظریف و پراهمیت می‌شود و بیماری دردناکی به نام دیسک گردن ایجاد می‌کند. اما آیا هر دردی در گردن نشانه این بیماری است؟ اصولا دیسک گردن چه مشخصه‌ها و علائمی دارد؟ چگونه بفهمیم که به آن مبتلا شده ایم یا خیر؟ درمان این اختلال به چه صورت است؟ پاسخ تمام این سوالات را در ادامه ملاحظه خواهید کرد.

فهرست مطالب

دیسک گردن به چه چیزی گفته می‌شود؟

برای یافتن پاسخ این پرسش، لازم است تا نگاهی به ساختار ستون مهره‌ها که از ناحیه گردن عبور می‌کند بیندازیم. نخاع، مجموع اعصاب طولانی و مهم دستگاه عصبی مرکزی است که مغز قسمت قابل توجهی از پیام‌ها را بین مغز و بدن (و نیز از بدن به مغز) انتقال می‌دهد. همچنین، نخاع محل برخی انعکاس‌ها و مدیریت برخی اعمال نیز هست. این ساختار حیاطی، توسط مهره‌ها که استخوانی هستند احاطه و حفاظت می‌شود. 

همان‌گونه که عنوان کردیم، مهره‌ها استخوان اند. بنابراین در صورت حرکت، به هم ساییده می‌شوند و علاوه بر از بین رفتن، باعث درد می‌شوند. برای حل این مشکل، ساختاری نسبتا نرم و با فرم ژله‌ای بین هر دو مهره قرار گرفته که حرکت بدون اصطکاک آن‌ها را تامین می‌کند. به این بالشتک ژله‌‌ای، دیسک می‌گویند که در گردن، دیسک گردن نام دارد.

در صورتی که در اثر عوامل مختلف، دیسک از جای خود جابجا شود و بیرون بزند، بیرون زدگی دیسک گردن ایجاد می‌شود که مختصرا به آن دیسک گردن می‌گویند. البته این عبارت علمی نیست، ولی در این مقاله از آن برای اختصار استفاده کرده‌ایم.

چگونه بفهمیم دیسک گردن داریم؟

چه عواملی باعث ایجاد دیسک گردن می‌شوند؟ افراد مستعد کدامند؟

این بیماری می‌تواند به سبب عوامل بسیاری ایجاد شود. کهولت سن و فرسایش دیسک، ضربه‌های ناگهانی (خصوصا در تصادفات رانندگی)، سبک زندگی ناسالم و خم کردن طولانی مدت سر و هر عامل دیگری که سبب افزایش فشار مداوم روی گردن باشد ممکن است ایجاد دیسک گردن کند. 

افرادی مانند خیاط‌ها، تعمیرکاران موبایل، نویسندگان و محققان، برخی ورزشکاران و سازندگان جواهر و ملیله کاران و افرادی که به طور مداوم با سر خود وسیله حمل می‌کنند از اقشار مستعد این اختلال به شمار می‌روند. دلیل آن، وارد شدن فشار زیادی به گردن، برخلاف وظیفه طبیعی این عضو است.

عوارض و علائم دیسک گردن شامل چیست؟

رایج‌ترین و اولین علامت مشهود در این بیماری، درد، خصوصا حین چرخش سر یا دراز کشیدن است. بیمار وقتی می‌خواهد به اطراف نگاه کند، با درد گردن مواجه می‌شود. یکی دیگر از علائم رایج آن، خشک شدن گردن و ماهیچه‌های شانه است. خصوصا صبحگاه، هنگام بیدار شدن از خواب، احساس خشکی در این ناحیه حس می‌شود.

علامت‌ها و عوارض دیگر نیز شامل سردرد و سرگیجه، درد بازوها و بقیه قسمت‌های دست، گزگز، سوزش و بی حسی گردن، شانه و دست‌ها و همچنین در برخی موارد، بی حالی عمومی است. 

درمان دیسک گردن

آیا با هر نوع درد گردن از ابتلا به دیسک گردن مطمئن شوم؟

خیر، به هیچ وجه!

با اینکه این بیماری رایج‌ترین علت درد گردن است، الزاما هر دردی در این عضو نشانه آن نیست. به طور مثال در صورتی که دیسک‌های گردن پاره یا ملتهب شوند هم علائم مشابهی  ظاهر می‌شود. به علاوه، گرفتگی و کوفتگی ماهیچه دلتوئید و ذوزنقه‌ای و عضلات گردن هم ممکن است باعث درد مشابهی شود که با استراحت برطرف خواهد شد. به همین صورت، بعضا بیماری سرماخوردگی، آنفولانزا و کرونا نیز می‌تواند درد گردن ایجاد کند.

برای تشخیص دیسک گردن چه باید کرد؟

دردهای ایجاد شده در ناحیه گردن و شانه مهم اند و در برخی موارد، در صورت عدم توجه ممکن است مشکلات جدی و وخیم ایجاد کنند. بنابراین، در صورت احساس ناراحتی، حتما در قدم اول به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا با استفاده از نتایج معاینه بالینی و علائم، CT اسکن و نیز MRI، مشکل احتمالی هر چه زودتر تشخیص داده شود.

گاهی اوقات، افراد غیرمتخصص، با تشخیص اشتباه خود و پیشنهاد اعمال غیراصولی درمانی ممکن است مشکل را دو چندان کنند. برای جلوگیری از این موارد و دریافت بهترین مشاوره پزشکی از سوی بهترین متخصصان باتجربه سطح کشور، با ما تماس بگیرید. سابقه درخشان و نظرات بیماران بهبود یافته، اعتبار ما را تضمین می‌کند. منتظر تماس شما هستیم!

تشخیص دیسک گردن

در صورت ابتلا به این بیماری، درمان چگونه خواهد بود؟

پس از تشخیص دیسک گردن، مرحله اول که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، حفظ آرامش و تصمیم برای آغاز درمان است. مطمئن باشید که روش‌های بسیاری برای درمان این بیماری وجود دارد. در صورت هرگونه سوال و ابهام، می‌توانید سوالاتتان را با متخصصین ماهر ما در میان بگذارید.

در مرحله بعدی، نوبت به درمان می‌رسد. در موارد خفیف و متوسط، استراحت و فیزیوتراپی توسط پزشک پیشنهاد می‌شود. اگر مورد خفیف باشد، با چند روز تا چند هفته استراحت و پرهیز از فعالیت‌های سنگین، درد بهبود پیدا می‌کند. همچنین درمان دیسک گردن با فیزیوتراپی نیز ممکن است. حرکات ورزشی، لیزر و ماساژ که توسط یک فیزیوتراپیست ارائه می‌شود، می‌تواند ناراحتی بیمار را به تدریج از بین ببرد. فیزیوتراپی، اصولی ترین روش برای درمان موارد غیرحاد است که پایه و اساس علمی دارد و برای اکثر افراد به خوبی پاسخگو است.

در کنار استراحت و فیزیوتراپی دیسک گردن، داروهایی نیز برای تسهیل فرآیند و بهبود درد تجویز می‌شود. همچنین آب درمانی، روش‌های سرما و گرما، مغناطیس درمانی و طب سوزنی نیز ممکن است در مواردی کمک کننده باشد. 

عمل جراحی دیسک گردن

در صورتی که بدن بیمار به هیچ کدام از موارد بالا پاسخ مناسب ندهد، آخرین گزینه، عمل جراحی است. این امر در شرایطی است که بیماری باعث درد شدید و بی حالی عمومی پایدار شده است و اعمال روزانه فرد با مشکل مواجه است.

کلام آخر:

بنابر مطالب عنوان شده طی این مطلب، یکی از بیماری‌های رایج اسکلتی امروزی، دیسک گردن است. در اثر حرکت دیسک بین مهره‌های گردن از جای خود، این بیماری به وجود می‌آید و می‌تواند باعث درد، گزگز و سوزش در نواحی گردن، شانه و دست‌ها شود. فیزیوتراپی و درمان‌های جانبی نیز با تجویز متخصص به حل مشکل کمک می‌کنند. اما در آخر نباید فراموش کرد که بهترین استراتژی، پیشگیری از ابتلا به وسیله اصلاح روش زندگی و کاهش فشار بر گردن و کمر می‌باشد. سلامت و بهروز باشید!

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ میتوانید آن را به اشتراک بگذارید