- دکتر علی شمسا
- مقالات
- دیسک گردن چیست؟❤️علائم +درمان بدون جراحی
دیسک گردن چیست؟❤️علائم +درمان بدون جراحی : دیسک گردن مجموعهای از اختلالات است که میتواند بر ستون فقرات گردن شما تأثیر بگذارد و با مشکلات متعددی همراه باشد. این بیماریها ناشی از آسیب و فرسودگی دیسکهای بین مهرهای هستند که به از بین رفتن قابلیت اصلیشان برای فراهم کردن حرکت و انعطافپذیری منجر میشود. اختلالات دیسک گردن میتوانند درد شدیدی ایجاد کنند که اغلب با فتق دیسک – بیرون زدگی هسته ژل مانند دیسک که به اعصاب نخاعی فشار میآورد – اشتباه گرفته میشوند.
خلاصه این مطلب را به صورت صوت ۲ دقیقه ای زیر در مورد تنگی کانال نخاعی کمر از زبان دکترسید علی شمسا را گوش کنید.
تنگی کانال نخاعی کمر از زبان دکتر سید علی شمسا
آنچه در این مقاله خواهید خواند
دیسک گردن چیست؟
ستون فقرات از 33 مهره و دیسکهای غضروفی بین آنها که به عنوان بالشتک عمل میکنند تشکیل شده است. دیسکها در کنار حفظ کیفیت انعطافپذیری ستون فقرات، بار فیزیکی و فشار وارد بر آن را هنگام حرکت جذب میکنند و از مهرهها در برابر ساییدگی محافظت مینمایند. با وجود این حمایت، دیسکها گاهی دچار فتق یا پارگی میشوند که میتواند بر اعصاب مجاور فشار وارد کند، سبب درد شدید، ضعف و دیگر مشکلات عصبی شود.
وقتی افراد با درد مداوم و شدید در نواحی گردن مواجه میشوند، مشاوره با یک جراح مغز و اعصاب برای تشخیص دقیق و برنامهریزی درمان الزامی است. جراحان مغز و اعصاب برای درمان این مشکلات میتوانند روشهای گوناگونی را تجویز کنند که شامل درمانهای دارویی، فیزیوتراپی یا در موارد پیشرفتهتر، جراحی است. به ویژه در شرایطی که درد تاثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی بیمار میگذارد یا در صورت وجود علائمی که نشاندهنده فشار مستقیم بر نخاع است، تدخل جراحی بسیار مهم و اصولی به نظر میرسد. این روشها به کاهش درد کمک کرده و بازیابی عملکرد ستون فقرات و دامنه حرکتی گردن را ممکن میسازند.
شما عزیزان میتوانید به صورت کاملا رایگان تصاویر MRI و علائم دیسک گردن خود را برای دکتر سید علی شمسا ، جراح مغز و اعصاب دیسک و ستون فقرات ارسال کنید تا راهنمایی های دکتر سید علی شمسا برای شما ارسال شود با امید به اینکه هیچ یک از مردم ایران عزیز از دسترسی به پزشک متخصص محروم نباشند❤️.
برای ارسال تصاویر MRI خود کافیست به سایت و یا صفحه اینستاگرام دکتر سید علی شمسا مراجعه کنید و همچنین می توانید نظرات بیماران دیگر در این باره را بخوانید.دکتر سید علی شمسا با بیش از ۵۰۰۰ عمل جراحی موفق ، یکی از با تجربه ترین جراحان مغز و اعصاب هستند
علائم دیسک گردن
- درد پایدار گردن
- تیر کشیدن درد از گردن به بازوها
- گزگز و بیحسی در دستها
- ضعف عضلانی در بازوها و دستها
- اسپاسم و سفتی عضلانی در ناحیه گردن
- درد مبهم یا شدید در تیغه شانه
- سردردهای مرتبط با گردن
- مشکل در حفظ تعادل و نامتعادل راه رفتن
- از دست دادن مهارت دستان
- تغییرات در حساسیت نسبت به درد یا دمای پوست
دیسک گردن که به درد گردن و اختلالات مرتبط با عملکرد دیسکهای بین مهرهای اطلاق میشود، میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و تجربه هر فردی از آن متفاوت است. اغلب، نخستین نشانههای این عارضه شامل درد گردن است که میتواند هنگام حرکت دادن سر یا خم کردن گردن شدت یابد و اغلب به بازوها، دستها، و حتی تیغههای شانه سرایت کند.
علائم فتق دیسک گردن بسیار گسترده است و میتواند شامل دردی باشد که از گردن به بازو و دست تیر میکشد، احساس گزگز، بیحسی، اسپاسم عضلانی، یا در برخی مواقع، ضعف عضلانی در دستها شود. این علائم ممکن است بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب بروز پیدا کنند یا زمانی که فرد دستهای خود را برای مدتی نگهدارد. برخی بیماران ممکن است موقعیتهای خاصی را پیدا کنند که در آنها احساس درد کمتری دارند.
علائم حاد دیسک گردن شامل درد شدید در گردن یا بازوها، بیحسی، ناتوانی در حفظ تعادل و راه رفتن، اسپاسم عضلانی در پاها، دستها و انگشتان، از دست دادن هماهنگی و توده عضلانی، و دستکاری نادرست و ضعف در کنترل اشیا با دستها میشود. در نقطه مقابل، دیسک گردن خفیف ممکن است همین علائم را با شدت کمتری نمایان سازد.
وقتی فتق دیسک در گردن روی طناب نخاعی فشار وارد کند، ممکن است خطر آسیب دیدگی جدی به نخاع وجود داشته باشد که نیازمند درمانهای فوری است. بعلاوه، سردرد و سرگیجه نیز ممکن است به عنوان بخشی از علائم همراه دیسک گردن بروز پیدا کنند، بهخصوص اگر بیمار دچار گردندرد مزمن باشد.
در مجموع، علائم این بیماری میتواند از احساس سوزش تا درد تیغهای، از سرگیجه تا ضعف عضلانی، و از بیحسی تا تغییرات در تحمل درد فردی متغیر باشد. در هر صورت، هنگامی که ضعف در بازوها یا بیحسی و سوزن سوزن شدن احساس شود، باید فوراً با پزشک تماس گرفته شود.
علت دیسک گردن
- تغییرات دژنراتیو با افزایش سن
- وضعیت بدنی نادرست و حرکات ناصحیح
- ساییدگی طبیعی و کاهش استحکام دیسکها
- ضربه یا آسیب مستقیم به گردن
- فشار بیش از حد ناشی از کارهای فیزیکی سنگین
- استعمال دخانیات و تاثیرات آن بر جریان خون
- چاقی و بار اضافی بر ستون فقرات
- کمبود فعالیت فیزیکی و ضعف ماهیچههای حمایتی
- تغذیه نامناسب و کمبود مواد مغذی
- سابقه خانوادگی از بیماریهای دیسک گردن
دیسک گردن ناشی از تغییرات دژنراتیو ایجاد شده در دیسکهای مهرهای با افزایش سن است. این تغییرات طبیعی که با وضعیت بدنی نامناسب و کشیدگی ناشی از روشهای بلند کردن غلط تشدید میشوند، میتوانند منجر به فرسودگی تدریجی دیسکها، کاهش ارتفاع و از دست دادن خاصیت ارتجاعی آنها شوند. نتیجه این روند، باریک شدن فضای بین مهرهها و ساییدگی لبههای آنها است که ممکن است باعث پارگی و ایجاد خارهای استخوانی شود؛ این خارها میتوانند به محض فشرده کردن نخاعی یا ریشههای عصبی، علایمی مثل درد، گزگز، بیحسی، یا ضعف را ایجاد کنند. همچنین، فتق دیسک میتواند نتیجه ترک خوردن غضروف دور دیسک یا آسیبدیدگی مستقیم به آن باشد، که در نتیجه مواد دیسک به درون کانال نخاعی برآمده و فشار را بر ریشههای عصبی یا خود نخاع وارد کند.
عوامل متعددی احتمال فتق دیسک را افزایش میدهند. این عوامل شامل عدم دریافت تغذیه مناسب، تنباکو، و عدم انجام ورزش منظم هستند که مستقیماً بر سلامت دیسکها تأثیر میگذارند. بدن با بالا رفتن سن، تغییراتی بیوشیمیایی را تجربه میکند که به تدریج باعث خشک شدن دیسکها و کاهش انعطافپذیری آنها میشود. اضافه وزن و چاقی نیز به فشار بیشتری بر دیسکها منجر میشود، کار در مشاغل فیزیکی سخت شامل بلند کردن اجسام سنگین و سیگار کشیدن همگی میتوانند فرد را در معرض ریسک بالایی از فتق دیسک قرار دهند. علاوه بر اینها، سابقه خانوادگی این بیماری نیز یک فاکتور مهم محسوب میشود.
تشخیص دیسک گردن
برای تشخیص دیسک گردن، پس از اخذ شرح حال دقیق و انجام معاینه عصبی کامل، پزشک ممکن است به دنبال نشانههایی مانند ضعف عضلانی، تغییرات در رفلکسها و کاهش حساسیت پوستی در ناحیه گردن و انگشتان باشد. جهت تأیید تشخیص اولیه و جزئیات بیشتر، آزمایشهای تصویربرداری پیشرفته ایجاد تصاویر آناتومیک مختلفی از ستون فقرات فرد را فراهم میآورند.
رادیوگرافی (اشعه ایکس) بهعنوان روش تصویربرداری اولیه عموماً جهت بررسی وضعیت بخشهای استخوانی ستون فقرات به کار میرود. اما تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) با استفاده از میدان مغناطیسی قوی، امکان دریافت تصاویر بسیار دقیقی از نخاع، دیسکها و ریشههای عصبی را مهیا میسازد. در مواردی که تصاویر سهبعدی و دقت بیشتری نیاز است، توموگرافی کامپیوتری (CT) میتواند تصاویر مقطعی ارزشمندی ارائه دهد.
آزمایش دیگری به نام سی تی میلوگرام، که در آن رنگدانهای به مایع نخاع تزریق شده و تحت سی تی اسکن اجرا میشود، قادر است فشارهای وارد شده بر نخاع یا ریشههای عصبی را مشخص کند. همچنین، آزمایشهای تخصصی عصبی نظیر الکترومایوگرام (EMG) و مطالعات هدایت عصبی (NCS)، به اندازهگیری سرعت و کارآیی انتقال سیگنالهای الکتریکی در اعصاب کمک میکنند و اغلب برای شناسایی موقعیت و شدت آسیب به کار میروند.
درمان دیسک گردن
بیماری دیسک گردن مشکلی است که میتواند از خفیف تا شدید، زندگی فردی را تحت تأثیر قرار دهد. درمان آن به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله شدت علائم و میزان فشار بر ریشههای عصبی یا نخاع. استراتژیهای درمانی شروع شده با راه کم تهاجمی، شامل استراحت و فیزیوتراپی، و در صورت وخیمتر شدن علائم به درمان تهاجمیتر مثل جراحی منجر میشوند.
درمانهای غیرجراحی
میتوانند شامل داروهای ضد التهاب، استراحت و بیحرکتی گردن، تکنیکهای کاهش استرس و فیزیوتراپی باشند. درمانهایی همچون تزریق استروئید اپیدورال برای کاهش التهاب حاد و درد در ناحیه تحت فشار نیز ممکن است توصیه شود. مطالعات نشان میدهند که بسیاری از بیماران بدون نیاز به جراحی با گذشت زمان بهبودی خوبی دارند.
1. استفاده از داروهای ضد التهاب و مسکن
- اجرای برنامههای مداوم فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی
- اعمال تکنیکهای کششی ستون فقرات به همراه استراحت
- تزریق استروئید اپیدورال برای کاهش التهاب و درد
- بهبود وضعیت بدنی و اصلاح اشکالات ارگونومیکی
درمان با جراحی
تحت شرایط خاص توصیه میشود، بخصوص اگر بیمار از میلوپاتی یا فشار شدید بر نخاع رنج میبرد که در این صورت دیسک برداشته میشود و فشار اعصاب برطرف میگردد. دو روش رایج جراحی عبارتند از دیسککتومی قدامی، که جراح از جلوی گردن وارد میشود و قسمتهایی از دیسک آسیبدیده را برمیدارد و لامینکتومی خلفی، که از طریق پشت گردن انجام میشود.
پس از جراحی، بیماران ممکن است دورههای کوتاهی از درد و اسپاسم عضلانی را تجربه کنند؛ با این حال، بازیابی سریع و بازگشت به زندگی روزمره معمولاً اتفاق میافتد. توصیههایی مبنی بر نگهداشتن بخش برش داده شده خشک و تمیز و پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین، رانندگی و سیگار کشیدن وجود دارد. معمولاً، بیماران تا دو هفته به استراحت نیاز دارند و افرادی که مشاغل سنگین دارند ممکن است نیاز به زمان بیشتری داشته باشند.
در طول روند درمان، مشورت با متخصصان ارتوپدی و رعایت دستورالعملهای پزشکی و توصیههای ایمنی ضروری است. همچنین تاکید بر رعایت استانداردهای مراقبت و استفاده از روشهای مبتنی بر شواهد علمی در درمان علائم دیسک گردن کلیدی است.
سخن آخر
شما عزیزان میتوانید به صورت کاملا رایگان تصاویر MRI و علائم دیسک گردن خود را برای دکتر سید علی شمسا ، جراح مغز و اعصاب دیسک و ستون فقرات ارسال کنید تا راهنمایی های دکتر سید علی شمسا برای شما ارسال شود با امید به اینکه هیچ یک از مردم ایران عزیز از دسترسی به پزشک متخصص محروم نباشند❤️.
برای ارسال تصاویر MRI خود کافیست به سایت و یا صفحه اینستاگرام دکتر سید علی شمسا مراجعه کنید و همچنین می توانید نظرات بیماران دیگر در این باره را بخوانید.دکتر سید علی شمسا با بیش از ۵۰۰۰ عمل جراحی موفق ، یکی از با تجربه ترین جراحان مغز و اعصاب هستند
عضو انجمن جراحان مغز و اعصاب ایران و اروپا
بیش از ۵۰۰۰ عمل جراحی موفقیت آمیز